Languages

Balogh Gábor

Zenetanár,
a BAccordLOGic© zeneoktatási módszer megalkotója
Telefon: +36 30 250 7090

Új, a világon egyedülálló, sikerélmény központú interaktív (BAccordLOGic) módszerrel tanítja a zenét, zeneelméletet billentyűs hangszerek alkalmazásával, szín - forma - számkódos, védjeggyel jogvédett jelrendszer segítségével. Tanulói a hangszeres játékot gyorsan és hatékonyan sajátítják el, így a zenélés a kezdetektől intenzív sikerélményt jelent a számukra. A képzés három éves kortól ajánlott ovisoknak, iskolásoknak és kezdő felnőtteknek is. Az oktatást feleségével, Zsuzsával együtt végzik több óvodában és iskolában. Tanítottak a Nemzetközi Pető Intézetben is nagy sikerrel. 2000 óta több ezer tanítvánnyal szerettették meg a zenét, zenetanulást.

A zenével édesapja és rokonai révén került kapcsolatba. Ők sokat énekeltek, citeráztak, amikor Gábor kisgyermek volt. A zenei környezet hatására Gábor megtanult tőlük citerázni és még néhány hangszeren játszani. Szülei tíz évesen beíratták a Bartók Béla Zeneiskolába, ahová az ütő tanszakra fel is vették. Tanára Dr. Muray Pálné volt. Zenei tanulmányait 1978-ban az MN Zenész Tiszthelyettesképző Szakközépiskolában folytatta, ahol Gartner Andor és Igritz Sándor – az Operaház zenekarának ütősei – voltak a tanárai. 1982-ben indult a Ki Mit Tud? Országos vetélkedőn szóló kategóriában, ahol eljutott a középdöntőig. Az iskola elvégzése után egy évet ütőhangszeres katonazenészként zenélt Szolnokon, a Kilián György Repülőműszaki Főiskola Zenekarában. 1984-ben felvételt nyert az MH Központi Zenekarába, ahol később az ütő szólam vezetője lett. A Magyar Honvédség 1990-ben felkínálta azt a lehetőséget, hogy hangszeres főiskolai képzésben vegyenek részt a zenekar tagjai. Gábor élve a lehetőséggel, 1990-től 1994-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Miskolci Tanárképző Intézet ütő tanszakának a hallgatója lett. Tanára Angyal Zsuzsanna volt. 1994-ben kiváló minősítéssel, ütőtanári diplomát kapott. 1986-ban jelentkezett Vitray Tamás Ön jelölt! című tehetségkutató műsorába, ahol szóló kategóriában megnyerte a fődíjat. Ennek hatására több televíziós műsorba meghívták szerepelni. Majd Köte Zoltán ütőművésszel és Marosi László karnaggyal létrehozott Trióval rendszeresen turnézott művészeti előadásokon, szerte az országban. 1989-ben megkapja az MH Művészegyüttes Nívódíját. A katonazene mellett ütőhangszeres tanárként is dolgozott 1985-től 1990-ig. Egy évig Abonyban, majd Albertirsán tanított. Egy-egy évet szolfézst is tanított Etyeken, majd Dunakeszin. 2005-től 2015-ig az Isaszegi Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ütőhangszeres tanára volt, mellette továbbra is tanított szolfézst. Felkérésre az iskola zenekarát is vezényelte. Zenei téren van az életének egy másik fontos területe is: a zenét nem csak előadni, tanítani, hanem létrehozni is szerette. Szeret improvizálni, zenét szerezni. Így került sor arra, hogy a zeneelmélettel is elkezdett többet foglalkozni. Később a zeneelmélet tanulmányozása során kidolgozta a zenetanításnak egy új elméleti rendszerét, amivel a gyermekeknek és a kezdő felnőtteknek a zeneoktatást könnyen érthetővé, gyakorlatiassá és játékossá lehet tenni. Ennek a módszernek a kidolgozásával 1985 óta foglalkozik, mely alapján írt egy mesekönyvet, tankönyveket és készített oktatási segédeszközöket is. A módszert BAccordLOGic zeneoktatási módszer néven ismerik. 2011-ben Dr. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár úr hivatalos ajánlólevelet írt a módszerhez.

Díjak:
MH Művészegyüttes Nívódíj (1989)
Zágrábban megrendezett 10. Nemzetközi Innovációs kiállításon, a BAccordLOGic zeneoktatási módszer Kiváló Újításért díjat kapott. (2012)
Öröm a zene! – Az év zenepedagógusa (2015)

 

Könyvek:
A Csodálatos Zeneerdő Titka - a zene alapvető alkotóelemei egy aranyos mesébe rejtve
Színes Zeneovi
Színes Zeneovi Haladóknak
Színes Gitárovi
Színes Zenesuli 1.
Színes Zenesuli 2
Színes Zenevilág- zeneelméleti alapismeretek
BAccordLOGic© Coordinator – zeneelméleti segédeszköz
Színes karácsony